Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Zuiderhaven 2

8861 XB Harlingen, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1955
Bouwjaar
1730

Dit oude huis ligt op de hoek van de Zuiderhaven en het Havenplein. Het is gebouwd op de plaats van het ‘Blokhuis' een voormalige dwangburcht, gebouwd rond 1500 om de haven te beschermen tegen aanvallen van buiten af. Na de 80-jarige oorlog werd het kasteel gesloopt en ontstond op deze plaats een nieuwe wijk, de 'Zuider-Nieuwstad'. 

 

Harlingen Zuiderhaven 2 1

De kern van het huidige huis dateert van omstreeks 1600. In 1716 was de gehele bebouwing op deze hoek in handen van Reinier Fontein. Hij bezat hier vijf luxe huizen voor de verhuur. Het huis werd omstreeks 1730 verbouwd en uitgebreid.

De gevel kreeg een ouderwetse tweede trapgevel, maar ook een voordeur met zijlichten en stoephek in de voor die tijd moderne Lodewijk XIV stijl. Later in de 18de eeuw werd het huis verder verfraaid. Het was in 1751 aangekocht door de huurder Johannes Dronrijp. De hoekkamer met de vensters op de Zuiderhaven en het Havenplein is vermoedelijk door hem voorzien van een marmeren schoorsteenmantel in Rococo stijl. 

Harlingen Zuiderhaven 2 2

Tijdens de restauratie van 1961 werd achter het behang een schilderstuk met een Italiaans landschap teruggevonden. Onder de hoekkamer bevindt zich een grote betegelde kelderkeuken met een houten bedsteewand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 136-139.

Harlingen Zuiderhaven 2 4