Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Wijnstraat 71-73

Wijnstraat 71 / 73, 3311 BT Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1965
Bouwjaar
1630
Dordrecht, Wijnstraat 71-73

Wijnstraat 71-73, 'Het Henneke', grensde in het midden van de 17e eeuw nog aan de kade langs de nieuwe haven, de Wijnhaven.

De trapgevel uit 1630 is voorzien van speklagen. smeedijzeren sierankers en waterlijsten van natuursteen. De onderpui dateert uit eerste helft van de 18e eeuw. 
De voorgevel is het zogenaamde Dordtse type, een laat-gotisch metselaarsmodel dat voorkwam in het hele rivierengebied. Karakteristiek zijn de sterk geprofileerde vensternissen en de geveloverkragingen op bogen.

Het huis is vier meter breed en 13 meter lang en bereikt door de aanwezigheid van twee verdiepingen een, voor een dergelijk smal huis, uitzonderlijke hoogte. Er zijn geen sporen van een kelder.

De kamers op de eerste verdieping hebben korte consoles met een 17e eeuws profiel.

Het huis werd gerestaureerd in 1977-1979, waarbij de geveltrappen van de topgevel opnieuw werden aangebracht.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, Zeeland en Zuid-Holland, pp. 262 - 267.