Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Weezenland 7

1141 BN Monnickendam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1961
Bouwjaar
1600
Monnickendam Weezenland 7 2

Dit huis ligt aan de zuidzijde van de stad, tegenover het weeshuis. Het werd gebouwd rond 1600 en kreeg toen een fraaie gevel met zwenkende contouren en siermetselwerk in het fries. Het huis werd opgebouwd uit een houtskelet van vijf vakken diep. Iedere balk kent een middenondersteuning in de vorm van een lichtere tussenbalk op kleine sleutelstukken, een constructie die in de omgeving in de 17de eeuw regelmatig voorkwam.

Oorspronkelijk was de begane grond van het huis verdeeld in een kleinere voorkamer met daarachter een binnenhaard met een stookplaats. In de 18de en 19de eeuw werden enkele aanpassingen gedaan. Niet zeker is of de gang, die aan de linkerkant was aangebracht en doorliep van de voordeur naar de achtergevel en uitkwam in een kleine keuken, al dateert uit de bouwtijd of ook in deze periode werd aangebracht. Bedsteden werden in de tussenwand gemaakt, maar zijn in inmiddels verdwenen.

In 1962 werd het huis gerestaureerd waarbij van de zolder een slaapkamer werd gemaakt.


Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 306-307.