Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Voorstraat 19

2201 HJ Noordwijk-Binnen, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1971
Bouwjaar
1550

Voorstraat 19 is een zeer oud huis in Noordwijk, één van de oudste dorpen van Holland. Het huis zal lang hebben gediend als voornaam woonhuis. Het heeft echter niet altijd deze functie gehad. Vanaf 1715 was het pand in gebruik als touwslagerij en in 1900 vestigde zich een wagen- en badkoetsmakerij in het pand. In 1937 werd het pand verbouwd tot garage.


Noordwijk Voorstraat 19 1

Tijdens deze verbouwing werd het oude ribloze kruisgewelf dat zich boven de kelder bevond gesloopt. De restauratie van 1977 bracht dit gewelf niet terug, wel werden de balklagen boven de kelder en de opkamer teruggebracht. Er zijn een aantal oorspronkelijke elementen bewaard gebleven in het huis. Zo bezit het huis een oude spiltrap in een trapkoker belegd met rode, gele en groene tegels. Ook de vloer in de kelder is bewaard gebleven. 


Noordwijk Voorstraat19

Het huis heeft een bijzondere gevel die vermoedelijk dateert van rond 1500. Deze gotische trapgevel is voorzien van smalle spaarnissen en overhoeks geplaatste pinakels. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 424-427.

Noordwijk Voorstraat 19