Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Voorstraat 173

3311 ES Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1971
Bouwjaar
1500
Dordrecht Voorstraat 173 Nieuwbrug1 3 1

Dit grote oude huis is gelegen tussen de Voorstraat (nummer 173) en de Taankade van de Wijnhaven. De Voorstraat is een oude dijk. Hier stonden al in de middeleeuwen huizen. Vooral in de 14de en 15de eeuw werden er smalle, diepe huizen gebouwd die met hun achtergevels aan de kade van de haven stonden.

Het 19 meter diepe pand heeft een voor- en achterhuis. De geschiedenis van het voorhuis gaat terug tot de middeleeuwen. In de vroege 17de eeuw werd het complex ingrijpend verbouwd. In 1608 werd het oude huis, dat 'Sinte Nicolaes' heette, verkocht. In 1609 was de verbouwing gereed. Dit jaartal is te zien op een gevelsteen in de achtergevel. Waarschijnlijk werd bij dezelfde verbouwing ook de voorgevel aan de Voorstraat vernieuwd. 

De voorgevel kreeg in de 19de eeuw een nieuwe winkelpui en een rechte gevellijst. Toch is veel van het oudere 17de-eeuwse baksteenwerk bewaard. 

Dordrecht Voorstraat 173 Nieuwbrug 1 3 3

De achtergevel aan de waterzijde is prachtig bewaard met geprofileerde vensterbogen, natuurstenen speklagen en trappen in de top. De zijgevel kwam pas in het zicht toen in 1847 de aangrenzende bebouwing werd gesloopt voor de verbreding van de Nieuwbrug.

Het huis werd in het verleden bewoond door een notaris, diverse winkeliers en ambachtslieden, waaronder een tingieter, distillateur en een meubelmaker. Rond 1950 was het huis volkomen versleten. Het werd aangekocht door de Vereniging Oud-Dordrecht om het voor sloop te behoeden. Na een lange aanloop volgde in 1969 de restauratie. In 1971 werd het gerestaureerde huis eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 300-304.