Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Voorstraat 170

3311 ES Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1919
Bouwjaar
1603
Dordrecht Voorstraat 170 suggestie

Dit pand aan de Voorstraat dateert volgens de jaartalsteen in de gevel uit 1603 en kwam in de plaats van een ouder huis. Voor de kapconstructie is gebruik gemaakt van onderdelen van een houtskelet dat uit een ouder huis afkomstig zijn. Waarschijnlijk heeft men in 1603 ook van bestaande bouwmuren gebruik gemaakt. In 1919 werd het pand door de Vereniging gekocht als 'winkelpand', met een winkelgedeelte op de begane grond en twee bovenwoningen. In 1986 werd het pand van binnen gerestaureerd. 

De trapgevel heeft gebeeldhouwde decoraties in mergel en Benthiemer zandsteen. In plaats van de karakteristieke overkragingen op bogen boven de vensters, heeft de gevel pilasters en rechthoekige spaarvelden. De top dateert uit de 17de eeuw. De teksten op de mergelstenen cartouches zijn vrijwel geheel weggesleten. Rechts stond 'anno 1603' en links waarschijnlijk 'al wat leeft, oude, jonghe'. Boven de middenpilaster van de eerste verdieping vermoedelijk 'God met ons'.

De indeling van het huis in 1910 is karakteristiek voor de tweede helft van de negentiende eeuw. De begane grond was verdeeld in een winkel en twee kamers-en-suite. Op de verdieping was een grote voorkamer, een keuken en een slaapkamer die gekoppeld was aan een serre boven de verlengde achterkamer op de begane grond.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 296-299.