Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Voorhaven 6

2871 CJ Schoonhoven, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1965
Bouwjaar
1625
Schoonhoven Voorhaven 6

Hier stond in de middeleeuwen de stadsmuur van Schoonhoven. De huizen aan de Voorhaven werden tegen deze inmiddels verdwenen muur gebouwd. 
Voorhaven 6 heeft een complexe bouwgeschiedenis. Omstreeks 1600 werd het huis ingrijpend gemoderniseerd waarbij de stadsmuur werd doorbroken. Omstreeks 1625 werd de huidige achtergevel opgetrokken, een hoge trapgevel die oorspronkelijk beneden in het water van de haven stond. Opdrachtgever was de ‘boomsluiter' en havenmeester Jan Pietersz. In 1941 werd de haven gedeeltelijk aangeplempt waardoor de tuintjes ontstonden. 

Tussen 1772 en 1843 was het huis in eigendom van drie generaties van een schippersfamilie. In deze periode moet de gevel aan de straatzijde zijn vernieuwd. De zeventiende-eeuwse indeling van het huis is echter in de loop der tijd nauwelijks veranderd: het huis heeft nog steeds de indeling van een dijkhuis, met achter het voorhuis een verdiepte binnenhaard en een opkamer met uitzicht over het water van de haven. Ook delen van de interieurafwerking zijn bewaard, waaronder een oude spiltrap. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 323-325.