Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vooreiland 12

1671 HN Medemblik, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1968
Bouwjaar
1632

De huizen Vooreiland 11 en 12 werden gelijktijdig met het naastgelegen Vooreiland 10 gebouwd (niet in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser). Vermoedelijk werden de drie huizen kort na de aanleg van de Eilandshaven in 1631-1632 opgetrokken. Van de bewoningsgeschiedenis is zeer weinig bekend. Wel is zeker dat de panden in de 19de eeuw in gebruik waren als pakhuis. Aan het eind van die eeuw kreeg nummer 11 opnieuw een woonfunctie. Nummer 10 werd tot de restauratie van beide panden in 1977 gebruikt als opslag voor een zoutziederij. 

De huizen zijn gebouwd in renaissance-stijl, met fraaie 17de-eeuwse trapgevels. De bakstenen gevels worden geleed door natuurstenen banden en waterlijsten. Een fries loopt door over de drie gevels en is voorzien van vijf gevelstenen. Uiterst links en uiterst rechts bevinden zich twee zeilschepen. De drie gevelstenen daartussenin beelden ‘hoop' of ‘wijsheid', ‘geloof' en ‘matigheid' uit. 

Bij de restauratie moest de trapgevel van Vooreiland 12 wegens de zeer slechte staat opnieuw worden opgetrokken. Aan de achterzijde werd dit huis voorzien van een nieuwe puntgevel met vlechtingen, naar het voorbeeld van de achtergevel van Vooreiland 11. Vooreiland 12 bezat door het gebruik als bedrijfsruimte geen fragmenten van een oudere indeling. Beide huizen kregen aan de voorzijde gereconstrueerde houten onderpuien. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 221-223.

IMGP0038