Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. visbank

Westhavenplaats 37, 3131 BT Vlaardingen, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1998
Bouwjaar
1778

Dit monument uit 1778 is zonder twijfel een van de best bewaarde visbanken van ons land. Het werd gebouwd in een tijd toen Vlaardinger ‘buizen' jaarlijks duizenden tonnen haring aan land brachten. De visbank was een levendig middelpunt van de stad. Door de opkomst van viswinkels in de 20ste eeuw werd de visbank overbodig en in 1949 buiten gebruik gesteld. In 1950 volgde een restauratie.

De visbank is een pronkstuk van de Lodewijk XVI-stijl. Het ontwerp werd gemaakt door de bouwmeester Jacob van Schie. Het gebouwtje is 15 meter breed en 10 meter diep en bestaat uit een open hal met een gesloten gedeelte daarachter. De kap rust op hardstenen zuilen met een Dorisch hoofdgestel. Op het dak staat een torentje met uurwerk en slagklok. 

 

Vlaardingen Westhavenplaats 37 Visbank

Inwendig bevatte de visbank een kamer voor de keurmeester, een kantoortje en een vertrek waar de vis werd schoongemaakt. Bij de restauratie van 1950 ontstond één grote binnenruimte, die in gebruik werd genomen door de VVV. Het gebouw is in 1998 door de gemeente overgedragen aan Hendrick de Keyser. De visbank is tegenwoordig in gebruik als ijssalon.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 80 (1998), pp. 15-17.

Vlaardingen Westhavenplaats 37 Leo Koppenaal