Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Hekendorp, Goejanverwelle 74
Hekendorp, Goejanverwelle 74

Vml. sluiswachterswoning

Goejanverwelle 74, 3467 PR Hekendorp, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2017
Bouwjaar
1729

Dit van oorsprong 17de-eeuwse huis speelt een belangrijke rol op een klassieke schoolplaat uit 1911 (door de tekenaar J.J.R. de Wetstein Pfister) die het verhaal verbeeldt over de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen in 1787 bij Goejanverwellesluis. Op de plaat staat de prinses bij de sluis in het huidige plaatsje Hekendorp (voorheen Goejanverwelle) gelegen in de gemeente Oudewater. Ook de sluiswachterswoning is prominent afgebeeld.

 

De aanhouding bij Goejanverwellesluis schoolprent

De woning werd na de aanhouding als vergelding platgebrand door het Pruisische leger, waarschijnlijk bleef alleen de voorgevel staan. Na herstel werd het wederom gebruikt als woning van de sluiswachter. 

Het huis, in 1973 aangewezen als rijksmonument, heeft een omlopend pannen schilddak, vensters met luiken en zesruits schuiframen. Het pand was tot halverwege 2017 eigendom van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 14-15.

Hekendorp Goejanverwelle 74 gevel