Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. rechthuis

Duinweg 3, 1871 AC Schoorl, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1931
Bouwjaar
1601

Het oude rechthuis van Schoorl is één van de kleinste in zijn soort. Het maakt deel uit van een groep recht- en raadhuizen in Renaissancestijl die in de eerste helft van de 17de eeuw gebouwd werden op het ingepolderde land van Noord-Holland. 

Het gebouw heeft een sierlijke topgevel uit 1601 met pilasters geplaatst op consoles en gemetselde voluten (zie ook Alkmaar, Mient 31). Het interieur is slechts één ruimte, de raadzaal waar tevens recht werd gesproken. De ingang ligt aan de linkerzijgevel en geeft via een portaal toegang tot deze kleine zaal. Naast het portaal bevindt zich een oud cachot. De Zaanse schouw in de zaal is van rond 1800. 


Schoorl Duinweg 3 int

Nadat aan het begin van de 20ste eeuw een nieuw raadhuis werd gebouwd, is het rechthuisje in gebruik geweest als woning van de gemeentesecretaris, uitleenzaal voor de openbare bibliotheek en als vergaderzaal van het polderbestuur. Het cachot bleef tot na 1942 in gebruik als politiecel. 

In 1931 gaven plannen tot verbreding van de Duinweg aanleiding het pand uiteindelijk te schenken aan Vereniging Hendrick de Keyser, onder bepaling dat het gebouw enige meters achteruit geplaatst zou worden. De ingreep geschiedde maar helaas bleek door de slechte bouwkundige toestand het niet mogelijk het pand te verrollen en dus kwam het neer op een totale herbouw met gebruik van oude materialen en onderdelen. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 218-220.

Schoorl Duinweg 3