Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. Raadhuis

Kerkplein 1, 8325 BN Vollenhove, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1991
Bouwjaar
1621
Bouwstijl

De Zuiderzeehaven Vollenhove werd in 1560 tijdelijk hoofdstad van Overijssel en kreeg, door de aanwezigheid van een stadhouder, grote allure. In 1621 werd het Raadhuis ingebouwd tussen de oorspronkelijk vrijstaande kerktoren en de stadsherberg. In de 18de eeuw bevatte het pand een ‘regtkamer', een gevangenis en een secretariskamer. De galerij werd later als overdekte marktplaats gebruikt. 

Vanaf 1849 werd de benedenruimte als ‘koffiehuis met woning' verhuurd aan de pachter van de stadsherberg C.F. Seidel. Het koffiehuis annex tapperij kreeg gaandeweg steeds meer delen van het raadshuis ter beschikking. Toen in 1951 het raadhuis uit het pand vertrok, kreeg het hele pand de bestemming van hotel-restaurant.

Het raadhuis is opgetrokken in een kloek formaat baksteen met gebeeldhouwde versieringen in Bentheimer zandsteen.


 

Vollenhove Kerkplein 1 3 Roos Aldershoff

De galerij heeft dorische zuilen en de verdieping heeft kruiskozijnen met gebeeldhouwde schelpen in de boogvelden. Tussen de begane grond en de verdieping is een breed fries met leeuwenmaskers. De nabijheid van het graafschap Bentheim kan een verklaring geven voor de overvloedige toepassing van natuursteen. De gevel was in oorspronkelijke staat nog rijker dan tegenwoordig. Zo bevond zich boven het balkon, met het gemeentewapen, tot in de 19de eeuw een sierlijke baldakijn. 

Van het huidige complex zijn de kerktoren en de witgekalkte voormalige stadsherberg (geheel rechts op de foto) eigenlijk de oudste delen. Een prachtige eikenhouten spiltrap voert vanuit de hal op naar de raadzaal op de verdieping. Deze ruimte met een balklaag van moer- en kinderbinten en natuurstenen kruiskozijnen is grotendeels bewaard in de oude toestand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 241-246. 

Vollenhove Kerkplein 1 3 Roos Aldershoff checken