Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. oude vrouwenhuis

Wisselstraat 8, 1621 CT Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2003
Bouwjaar
1606

Het pand aan de Wisselstraat gaat terug op een vleugel van een middeleeuws klooster. Sinds 2003 is het in bezit van de Vereniging. 

In de middeleeuwen werd dit gebied in de omgeving van de Grote kerk geheel ingenomen door kloosters, die uitgestrekte terreinen in bezit hadden. Het pand aan de Wisselstraat maakte deel uit van een vrouwenklooster gewijd aan Sinte Geerten welke na de reformatie werd herbestemd tot oude vrouwenhuis en ‘Lombaert' of stadspandjeshuis. Na een brand werd het complex in 1606 grotendeels opnieuw opgetrokken. Het was toen een eenbeukig gebouw, met langs het binnenterrein, de kloostertuin, een galerij. 


12

Bij de laatste restauratie is getracht de indeling uit de periode 1650-1680 terug te brengen. Het oostelijke deel van het gebouw bevat een zaal met een zware balkenzoldering op gebeeldhouwde consoles met stadswapen. Dit deel is tegenwoordig in gebruik als leeszaal van de openbare bibliotheek.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 85 (2003), pp. 15-16.

11. uitzicht keukenraam kopie