Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Maassluis Hoogstraat 11 1

Vml. gemeenlandshuis

Hoogstraat 11, 3142 EA Maassluis, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2010
Bouwjaar
1627
Bouwstijl

Het Gemeenlandshuis in Maassluis is een prachtig voorbeeld van de Renaissance bouwstijl van de eerste helft van de 17de eeuw. Het werd gebouwd in 1626 in opdracht van de dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland. Het gebouw verrees aan de haven van Maassluis, in de nabijheid van de Delflandse uitwateringssluizen.

Het Hoogheemraadschap gebruikte het Gemeenlandshuis als vergaderruimte, als uitvalsbasis voor de bewaking van de belangrijke Maasdijk en als sluiswachterswoning.

Vooraanstaande ambachtslieden werden aangetrokken voor de bouw en afwerking. Onder hen de steenhouwer Adriaan Willeboortsz. van Spierinxhoeck die de 'modellen' en het bestek leverde. Van Spierinxhoeck was een belangrijke aannemer in Delft, onder andere betrokken bij de bouw van het Delftse stadhuis, een ontwerp van beeld- en steenhouwer Hendrick de Keyser, en bij de vernieuwing van kasteel Honselaarsdijk voor stadhouder Frederik Hendrik. 

Maassluis Hoogstraat 11 Arjan Bronkhorst HDK 43.0016 a
Maassluis bedstede

Achter de 17de-eeuwse poort met wapenschilden en originele deur, schuilt een historisch interieur. Pronkstuk is de indrukwekkende spiraalvormige houten trap, één van de fraaiste trappen uit de 17de eeuw in ons land. de trap werd gemaakt door de timmermansbaas Jan de Jonge.

Maassluis trap klein

De grote vergaderzaal van het Gemeenlandshuis heeft een fraai balkenplafond met natuurstenen consoles en moer- en kinderbinten, een historische schouw en gebrandschilderde glas-in-lood vensters.

Bijzondere locatie
De verdieping met de vergaderzaal is te huur voor bijzondere gelegenheden. Zie verder www.bijzonderelocatiehuren.nl

Monument en Bed
Altijd al eens in een monument willen slapen? Het is mogelijk om in het Gemeenlandshuis Maassluis een lang weekend te verblijven of vakantie te vieren. Je kunt de begrane grond van het huis boeken als Monument en Bed-locatie en genieten van het bijzondere pand en het stadje Maassluis. 

Museumhuis
De begane grond van het Gemeenlandshuis is ingericht als Museumhuis Verdieping, en op aanvraag te bezoeken. Meer informatie en het kopen van tickets vind je op op Gemeenlandshuis Maassluis | Museumhuizen.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 92 (2010), pp. 12-15.