Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Vollenhove, Kerkplein 15
Vollenhove, Kerkplein 15

Vml. Franse school

Kerkplein 15, 8325 BN Vollenhove, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1992
Bouwjaar
1627

Het huis werd als woning gebouwd voor Joannes Lemker, die omstreeks 1620 als ambtenaar in dienst trad van de drost van Vollenhove. Het pand bleef tot aan het eind van de 18de eeuw een deftig woonhuis. 
In 1793 werd het gebouw geschikt gemaakt als Franse School. De behoefte aan Franstalig onderwijs ontstond door de aanwezigheid van landadel op de havezaten in en om Vollenhove.

Het huis werd voorzien van een aanbouw waarin een keuken kwam die nodig was voor de kostschool. De zolder diende als slaapzaal met aan weerszijden bedsteden. In de 19de eeuw vonden diverse verbouwingen plaats terwijl het eigenlijke schoollokaal werd ondergebracht in het buurpand aan de rechterzijde. In het begin van de 20ste eeuw was de school omgezet in een normale lagere school met een woning in de kapverdieping.

De trapgevel met de natuurstenen waterlijsten en de gebeeldhouwde schelpen boven de vensters is een waardig tegenhanger voor het aan de overzijde van de straat gelegen renaissance raadhuis.
De huidige ingang aan de zijkant kan zijn toegevoegd in 1793 toen het gebouw als school in gebruik werd genomen. De stoeppalen werden bij die gelegenheid naar rechts verplaatst. Oorspronkelijke dienden stoeppalen als afsluiting van haaks op de gevel geplaatste houten bankjes aan weerszijden van de ingang. Dergelijke palen kwamen in het noorden van het land veel voor maar zijn zelden bewaard gebleven. 


 

De restauratie van 1919 had vooral betrekking op het herstel van de gevel die in de 19de eeuw grotendeels was gesloopt. De topgevel werd herbouwd en in alle vensters kwamen natuurstenen kruiskozijnen. Inwendig bestaat het huis uit een begane grond met kapverdieping. Het voorgedeelte moet verdeeld zijn geweest in een voorhuis en zijkamer.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 247-249.

Vollenhoven Kerkplein 15 crop