Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. doelen

Achterstraat 2, 1621 GH Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1615

Dit complex bevat de voormalige doelengebouwen van de Sint Joris- en de Sint Sebastiaanschutterij. De gebouwen lagen naast elkaar op een terrein dat zich uitstrekte van de Achterstraat tot aan de stadsmuur. Achter de gebouwen waren de schietbanen waar de Jorisschutters zich bekwaamden in het schieten met de voet- of kruisboog en leden van het Sebastiaangilde met de handboog. Het gebouw werd gebruikt voor vergaderingen en de schuttersmaaltijden.

In de 18de eeuw werd het gebouw verhuurd als logement. Vanaf 1876 toen de schutterij definitief werd opgeheven, is het gebouw tot 1972 in gebruik geweest als ‘Doelenhotel'. In 1987 werd het pand overgedragen aan de Vereniging.

 

Hoorn Achterstraat 2 onder de boompjes

Tegenwoordig wordt de kern van het complex gevormd door de Sebastiaansdoelen uit 1615/1648. Aan de linkerzijde ligt de vleugel uit 1648 en aan de rechterzijde de nieuwbouw van 1779. De gevel uit 1615 is in Renaissance stijl met dubbele pilasters en gebeeldhouwde krulornamenten in de boogvelden. Aan de linkerzijde een versoberde Barokgevel met kenmerkende kolossale pilasters uit 1648. De ingang is uit 1615 en voorzien van een stenen poortje met een beeldengroep bestaande uit Sint Sebastiaan en twee schutters gesigneerd ‘Jeremias Sutel v. Northeim'. Tijdens de verbouwing in 1779 moest de Jorisdoelen plaats maken voor nieuwbouw met een sobere bakstenen gevel.

De begane grond van de vleugel van 1648 (links) was verdeeld in een voorkamer en een zaal. De voorkamer is het enige vertrek in het gebouw waar nog de originele balklaag te zien is. Twee moerbalken zijn op sleutelstukken gelegd die gedecoreerd zijn met engelenkopjes. De grote midden- en achterzaal hebben stucplafonds uit het vierdekwart van de 19de eeuw en was toen de eetzaal van het doelenhotel.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 279-285.

Hoorn, Achterstraat 2