Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vlasmarkt 49

4331 PD Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1999
Bouwjaar
1500

De Vlasmarkt in Middelburg vormt één van de oude uitvalswegen van de Markt naar het westen. In de middeleeuwen was deze straat aan beide zijden bebouwd met smalle huisjes. De percelen aan de Vlasmarkt waren 4 tot 4,5 meter breed. Het grote Huis 's Hertogenbosch wijkt hier vanaf: het werd rond 1665 op de plek van drie van deze percelen gebouwd. 

Het naastgelegen pandje ‘De drie Coninghen' werd rond 1730 aangekocht en bij Huis 's Hertogenbosch gevoegd. Dit stelde de toenmalige eigenaar Steven Hurgonje in staat de keuken van het hoofdhuis te verplaatsen naar het huisje op nummer 49. 


Middelburg Vlasmarkt 49

De voorgevel van Vlasmarkt 49 werd in de 19de eeuw gewijzigd. Het kreeg nieuwe vensters in een empire-indeling. Daarachter bevindt zich echter een klein, zeer oud huis met balklagen van moer- en kinderbinten. Deze maken deel uit van een volledig houtskelet met muurstijlen, korbelen en peerkraalprofielstukken. De telmerken op de gebinten wijzen op een datering van het huis rond 1500. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 81 (1999), pp. 10-12.

Middelburg Vlasmarkt 49 2