Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vissersdijk 44

1601 LR Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1928
Bouwjaar
1657
Enkhuizen Vissersdijk 44

Deze vrijwel geheel bakstenen trapgevel heeft oorspronkelijk een houten onderpui gehad, met gemetselde boogvenstertjes, die in de tweede helft van de 19de-eeuw geheel gewijzigd is. Dit type gevel kwam in Enkhuizen voor vanaf 1600 tot in het derde kwart van de 17de-eeuw. Het huis had waarschijnlijk slechts één kamer met in het midden aan de rechter zijwand de schouw. Daartegenover was de bedsteewand.

Aan de achterzijde bevindt zich een kleine keukenaanbouw die waarschijnlijk oorspronkelijk is.De trap naar de zolder bevindt zich achter de voordeur tegen de linker zijmuur. De eerste muurstijl van het houtskelet heeft de vorm van een kamelenkop en is gemaakt van cementsteen. Van dit grappige detail is de herkomst helaas onbekend.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 248-249.