Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Balk, Van Swinderenstraat 7
Balk, Van Swinderenstraat 7

Van Swinderenstraat 7

8561 AP Balk, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1971
Bouwjaar
1789
Balk van Swinderenstraat 7 sitepreview

Van Swinderenstraat 7 was het stamhuis van de familie Poppe. Het werd in 1789 gebouwd op de plek van een ouder huis dat al sinds 1727 in bezit was van deze familie.
Dat de familie Poppe rijk geworden is van de boterhandel is terug te zien in het familiewapen aan de rijk gedecoreerde gevel met Lodewijk XV elementen. Het wapen bevat een koe, botervaatjes en botergoot en het botermerk van de familie met drie geschakelde driehoeken. Opvallend aan de gevel is het grote aantal rozetvormige ankers. Deze waren nodig om de lichte gevel goed aan het huis vast te zetten.

In het huis zijn veel 18de-eeuwse elementen bewaard gebleven. Ook de indeling van het huis is nog grotendeels 18de-eeuws. De begane grond en de verdieping zijn onderverdeeld in een voor- en achterkamer.
In de voorkamer op de begane grond bevindt zich een 18de-eeuwse lambrisering en grijze marmeren schouw in Lodewijk XVI-stijl. Ook zijn op de begane grond de luikenkasten bij de ramen bewaard gebleven. Op de verdieping is een bedstee aanwezig met snijwerk. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 151-154.