Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Turfmarkt 7

8754 CH Makkum, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1999
Bouwjaar
1750

Turfmarkt 7 behoort tot de historische 'Tichelaar huizen'. De basis van de Makkumer aardewerk en tegelfabriek Tichelaar werd gelegd door Freerk Jansz Tichelaar en zijn vrouw Jouwer Ymes Kalkbrander die in 1699 het huis Turfmarkt 5 kochten. In de 18de eeuw werd het bedrijf uitgebreid door het bijkopen van het rechter buurhuis Turfmarkt 7.

Dit huis bevatte aanvankelijk een magazijn voor lood en tin, stoffen die gebruikt werden voor het kleuren van de tegels. Gaandeweg werd de feitelijke productie overgebracht naar een fabrieksterrein in Makkum. Turfmarkt 7 was lange tijd ingericht als kantoor met toonzaal.

Makkum Turfmarkt 7

De betegelingen in het huis dateren voor het grootste deel uit de 19de eeuw. Zij zullen zijn aangebracht toen het pand als toonzaal en kantoor in gebruik werd genomen. In de voorkamer zijn ondermeer twee tegeltableaus bewaard met een gezicht op Makkum van J. ten Zweege uit 1850.

In de 'oude keuken' in het achterhuis is een groot aantal tegeltableaus bewaard gebleven uit de periode 1873-1875.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 81 (1999), pp. 6-9.

Makkum Turfmarkt 7 2