Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Stenenbrug 2

6211 HP Maastricht, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1954
Bouwjaar
1709

Dit huis is gebouwd bij de samenkomst van twee straten in het Jekerkwartier, het stadsdeel dat van oudsher werd bevolkt door wevers en leerlooiers en later ook de wapenindustrie, glasfabricage en bierbrouwerij herbergde. Het huis bestaat eigenlijk uit twee delen, Stenenbrug 2 en Koestraat 20. Tijdens de restauratie van 1958 zijn de twee panden samengevoegd.

De twee huizen werden aan het begin van de 18de eeuw gebouwd in Maaslandse stijl. Karakteristiek is de gevel met natuurstenen kruiskozijnen, banden en blokken in combinatie met baksteen. Waarschijnlijk zijn de twee huizen niet tegelijkertijd tot stand gekomen. De constructie van de gevels verschillen. Het voormalige huis aan de Koestraat heeft een skelet van zware stijlen en regels van natuursteen die zijn opgevuld met baksteen. Aan de gevel hangen cartouches met het jaartal 1709. Bij het buurpand zijn de natuurstenen banden en blokken opgenomen in het metselwerk. Waarschijnlijk is dit huis iets ouder.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 409-410.

Maastricht Stenenbrug 2