Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Spui 6

1135 BA Edam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1927
Bouwjaar
1500
Edam Spui 6 006815

Dit statige pand dateert van veel langer geleden dan de voorgevel doet vermoeden. In het huis zijn restanten gevonden van een gotisch houtskelet waarmee de datering van het huis komt op een bouwjaar van voor 1500. In opdracht van de rijke houthandelaar Jacob Lakeman is de gevel omstreeks 1828 in een prachtig gedetailleerde neoclassicistische stijl (een zeer laat voorbeeld van de Lodewijk XVI stijl) gewijzigd. Het pand aan de rechterzijde was aan het huis toegevoegd en inwendig met elkaar verbonden. De stoep met hardstenen palen werd aan de voorzijde van het rechter pand voortgezet zodat de onderlinge samenhang van de straat af zichtbaar was. 

In deze tijd ontstond ook de huidige indeling van het huis met een grote representatieve voorkamer en een gestuucte gang. In 1919 zijn de huizen weer van elkaar gescheiden.
De plafondschildering van vrouwe Justitia in de voorkamer is waarschijnlijk al bij een eerdere verbouwing aangebracht. Grossier in sterke dranken Versteveren woonde vanaf 1762 in het huis. Hij werd ook schepen en later burgemeester. Hij kocht het pand aan de linkerzijde aan en gebruikte dat als drankhandel. In 1792 werd dit door zijn weduwe weer verkocht.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 290-294.