Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Spaarne 108

2011 CM Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1924
Bouwjaar
1637
Haarlem Spaarne 108

Spaarne 108 heeft een trapgevel uit 1637 met banden en blokjes van natuursteen, accoladebogen boven de vensters en een topafdekking met een fronton. De gevel is nog grotendeels oorspronkelijk. Alleen aan de rechterzijde ontbreekt een verticale strook metselwerk die werd weggekapt bij de uitbreiding van het buurpand in de 18de eeuw.

Het huis heeft vanaf 1780 als huurhuis gediend en bevat nog elementen die zijn aangebracht in deze tijd. Zo is de hal versierd met eenvoudig stucwerk in Lodewijk XVI-stijl. Ook de schoorsteen in de voorkamer heeft vergelijkbare decoraties. De voorkamer is door suite-deuren verbonden met een klein tussenvertrek zonder vensters. Daarachter ligt een kamer die met openslaande deuren naar de tuin is geopend.

In de 18de eeuw werd het huis uitgebreid met een smalle keuken en een vrijstaand achterhuis. De keuken is bewaard en heeft een gootsteen die is voorzien van twee pompen die in verbinding staan met een waterkelder onder het binnenplaatsje.

Het huis was in de 20ste eeuw woonhuis en atelier van de schilder Kees Verwey.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 164-168.