Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Smeesteeg 4

8081 EN Elburg, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1980
Bouwjaar
0

De Smeesteeg ligt in een gedeelte van Elburg met overwegend stadsboerderijen. Veehouderij was in Elburg sinds 1369 voor iedereen binnen de stadsmuren toegestaan. Tijdens de economische teruggang vanaf de 18de eeuw werden de boerderijen de belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners van de stad.

Smeesteeg 4 werd oorspronkelijk gebouwd als woonhuis. De woonkamer maakte deel uit van het grotere huis op de hoek van de Noorderkerkstraat. Rond het midden van de 19de eeuw werd op de binnenplaats van het huis een stalgedeelte aangebouwd. Het pand bleef tot in de jaren zeventig van de 20ste eeuw in gebruik als boerderij van de familie Hollander, tot Vereniging Hendrick de Keyser het in 1980 aankocht.

Het huis bestaat uit een woongedeelte en een stalgedeelte onder een doorlopend zadeldak met de nok evenwijdig aan de Smeesteeg. Het woongedeelte heeft een grote woonkeuken met een onderkelderde opkamer aan de achterzijde. De balklaag in het woongedeelte met houten consoles voorzien van een aangestoken decoratierandje, dateert vermoedelijk nog uit de 16de eeuw. In de opkamer bevindt zich een wand met bedsteden. De grote kamer aan de rechterzijde van het woongedeelte heeft een betegelde schouw.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 316-318.

Elburg Smeesteeg 4