Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Slotstraat 8

4101 BH Culemborg, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1989
Bouwjaar
1500
Culemborg Slotstraat 8

Dit huis bevindt zich op de hoek van de Lange Meent en de Slotstraat, een gebied dat in de 14de eeuw tot ontwikkeling kwam. Het grenst aan het zogenoemde ‘stadhoudershuis,'dat ook in bezit is van Vereniging Hendrick de Keyser, en dateert vermoedelijk uit de 15de eeuw.
Van deze vroegste bouwfase is echter weinig overgebleven. In de 17de eeuw werd het huis grotendeels verbouwd, het kreeg toen ook een nieuwe voorgevel. Boven de begane grond bevindt zich nog een restant van de oude balkenlaag met moer- en kinderbinten. Opvallend is dat de moerbinten niet dwars, maar in de lengte liggen.

Tijdens de restauratie in 1992 zijn restanten van de 17de-eeuwse gevel gevonden. Oorspronkelijk was deze voorzien van een houten onderpui met een gemetseld fries, ramen met geprofileerde ontlastingsbogen en neggekanten blokjes van natuursteen. Het huis zal tevens een trapgevel hebben gehad.

In het interieur zijn ook bouwsporen gevonden van de 17de-eeuwse indeling met een voor- en achterkamer en stookplaats. De restauratie is echter uitgegaan van de 19de-eeuwse indeling. Ook is daarbij de voorgevel opnieuw gepleisterd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 342-345.