Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Bossuhuizen

Slapershaven 1, 1621 BK Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1890

Slapershaven 1,2 en Grote Oost 132, ofwel de drie Bossu-huizen ontlenen hun naam aan de grote gebeeldhouwde reliëfs tegen de voorgevel. Het zijn scenes uit de zeeslag van 1573, waarin de Spaanse vloot onder admiraal De Bossu door de geuzenvloot op het Hoornse Hop werd verslagen. Er onder staat een geschilderd vers waarin de beroemde zeeslag wordt beschreven.

 

Hoorn Slapershaven 1 2 1

Het middelste huis, Slapershaven 1 werd in 1897 vanaf de eerste verdieping nieuw opgetrokken. De 17de-eeuwse indeling is niet meer goed te achterhalen. De raveling van de schouw in de balklaag boven de begane grond geeft een indeling afwijkend van de andere huizen aan. Bij de nieuwbouw in 1897 werd de onderpui van omstreeks 1800 hersteld in bestaande toestand. Het Bossu-fries werd opnieuw aangebracht. 

Hoorn Slapershaven 1 2

De huizen werden omstreeks 1612 gebouwd, vlakbij de oude Oosterpoort, die op het uiteinde van het Grote Oost lag. Oorspronkelijk bezaten de huizen waarschijnlijk drie soortgelijke trapgevels. In 1954 werd een grote restauratie uitgevoerd. Aan de hand van de tekeningen die voor de restauratie zijn gemaakt, is de oude indeling van de huizen grotendeels te reconstrueren. 

site2

De voordeur gaf via een klein portaaltje toegang tot de woonkamer. Links lag de keuken en in het achtergedeelte bevond zich de bedstede en het privaat. Op de verdieping waren twee slaapvertrekken 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 252-257.

site9