Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Sint Olofspoort 1 Zeedijk 2 2

Sint Olofspoort 1

1012 AJ Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1967
Bouwjaar
1600
Amsterdam Sint Olofspoort 1 Zeedijk 2 1

Rond 1605 bouwde de koopman en hoedenstoffeerder Jan Reinerts Coster buiten de toenmalige Olofspoort een huis met trapgevel. Het huis heeft de westelijke muur van de Olofskapel als achtergevel. In de loop der tijd werd het pand bewoond door hoedenmakers, kruideniers, zilversmeden en schoenmakers. In 1846 werd de begane grond als 'predikantenkamer' bij de kerk gevoegd. 

De trapgevel is versierd met natuurstenen blokjes wat kenmerkend is voor gevels van rond 1600. Het huisje heeft een vrijwel vierkante plattegrond en bestaat uit een kelder, begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Het pothuis en de kelder (met eigen stookplaats) werden vaak apart verhuurd.

Aan de achterzijde komt het dak van het pand boven dat van de kapel uit. Op de verdiepingen heeft het huis een half houtskelet met alleen muurstijlen en korbelen ter versteviging van de vrije zijgevel.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 141-153.