Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Sint Jacobsstraat 13

8911 HR Leeuwarden, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1928
Bouwjaar
1635
Bouwstijl

Dit monumentale huis aan een van de voornaamste straten van Leeuwarden werd gebouwd voor de boekdrukker Dirck Albertsz uit Deventer.

In het fries boven de winkelpui staan voorstellingen van het boekmakersambacht. In 1705 werd het huis gekocht door Hendrick Frieswijck, vanaf 1722 burgemeester van Leeuwarden. Hij bracht zijn wapenschild aan boven de ingang en liet het huis inwendig verfraaien tot een van de deftigste huizen van de stad wat nog is af te lezen aan het fraaie portaal tussen hal en gang.

Het huis is gebouwd als winkelpand: de zware stenen gevel rustte altijd op een houten onderpui waarvan de eiken puibalk bij de restauratie nog werd aangetroffen.

Vanaf het midden van de 19de eeuw was een bakkerij in het pand gevestigd en was het huis weer een bedrijfspand.

Leeuwarden St. jacobsstraat 13 1

De rijk gedetailleerde gevel is verwant aan gevels in Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen van omstreeks 1620 in de late renaissancestijl, de stijl van de stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. Karakteristiek zijn de gekoppelde bogen gedragen door enkele en dubbele pilasters en de beeldhouwwerkjes in de boogvelden boven de vensters. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 102-107.

Leeuwarden St. Jacobsstraat 13 2