Kor Aldershoff
Kor Aldershoff (geboren 1932) kreeg zijn opleiding als beeldhouwer en schilder aan de Academie Minerva in Groningen en specialiseerde zich in binnenhuisarchitectuur en industriƫle vormgeving in Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.
Hij ontwierp interieurs, verlichting, tapijten, meubelen en gebruiksvoorwerpen, onder andere voor Metz & Co. Werken van zijn hand zijn het interieur van het Delta Hotel in Vlaardingen (1965), directievertrekken en kantines voor Shell in Pernis (1965), de VIP room in het Nederlands Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Montreal (1967), een showroom voor Knoll International (1967), interieurs en fontein voor het Adriaan Volkerhuis in Rotterdam van architect Hugh Maaskant (1973), diverse winkels voor de Society Shop en Robe di Kappa (jaren tachtig) en de inrichting van het Shell laboratorium in Amsterdam-Noord (1992).
Uit zijn werk blijkt een grote interesse in nieuwe materialen als perspex en polyester en een fascinatie voor bewegend water. Eind jaren zeventig experimenteerde Aldershoff met een bouwsysteem voor industrieel te vervaardigen woningen. In eerste instantie waren de woningen bedacht voor de derde wereld waarbij het opvangen van regenwater een belangrijk uitgangspunt was. Het idee was om door gebruik te maken van een snelle bouwtechniek, goedkope kunststof materialen, lichte constructies en een beperkt aantal bouwelementen te komen tot vernieuwende woningbouw. De woningen moesten schaalbaar en verplaatsbaar zijn, vrij indeelbaar en op te stellen in groepen. Ze moesten koppelbaar zijn en geschikt om te bouwen op land en in water.
Onze shelter is een prototype voor zo'n nieuw type woning.