Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Séwei 49

9142 VR Moddergat, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1995
Bouwjaar
1836

Deze voormalige visserswoning ligt in het meest noordelijk dorpje van Friesland. Het staat direct aan de Waddendijk waarachter de visserij met platbodems werd uitgevoerd.

Visser Sipke de Jong bouwde hier in 1836 een woning van 21 vierkante meter, de huidige woonkamer van het pandje. In 1863 werd het huis verkocht aan visser Douwe Jacobs de Haan en zijn vrouw Trijntje Botstra. Er werd een tweede kamer aangebouwd, waarschijnlijk als werkplaats voor de reparatie van de netten. Hun dochter Trijntje Douwes trouwde met schipper Klaas Annes Groen en zij voegden een smalle achterbouw aan de woning toe met een eigen toegang. Sinds 1984 zijn beide huisjes samengevoegd tot één woning.

Moddergat Sewei 49 gek bestand

De woonkamer heeft aan de achterzijde een bedsteewand, aan de rechterzijde een schouwtje met in het rookkanaal een kast waarin de paling werd gerookt. De overige wanden van de woonkamer zijn geheel betegeld.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 77 (1995), pp. 12-13.

Moddergat Sewei 49 Foto Wijnanda Deroo 4