Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Schoenmakershuisje

Burg. Letteweg 5, 3233 AE Oostvoorne, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1933
Bouwjaar
1750

Dit huis vormt onderdeel van de ringvormige bebouwing in de oude kern van Oostvoorne. Het staat aan de achterzijde bij het kerkhof van de Nederlands Hervormde kerk. Het huis was oorspronkelijk gebouwd ten behoeve van de armen en bevatte twee of drie kamerwoningen. Na 1900 werd het verbouwd tot normaal woonhuis. 

Het is een eenvoudig vrijstaand dwarshuis onder een zadeldak. Voor de bouw werd sloopmateriaal gebruikt van de ruïne van de nabijgelegen burcht. Voor de kopgevels is gebruik gemaakt van gele IJsselsteentjes. De linkerzijkamer is waarschijnlijk in de 19de eeuw toegevoegd. Dat is zowel uit het metselwerk als uit de balklaag af te lezen, mogelijk op de plek van een oudere aanbouw.
De oorspronkelijk toestand van het pand bestond waarschijnlijk uit drie eenkamerwoningen met stookplaats en bedstede. De onbeschoten kap diende meestal als bergplaats maar werd later ook als slaapruimte ingericht.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 391-392.

Oostvoorne Burg. Letteweg 5 2