Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Rozemarijnsteeg 14

8081 GB Elburg, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1650
Elburg Smedestraat 22 Rozemarijnsteeg 14 1

De smederij is gelegen aan een van de drie hoofdstraten in de oost-west richting van Elburg, op de hoek met de Rozemarijnsteeg. Gezien de lange reeks van smeden die op dit adres over een periode van eeuwen is terug te vinden, lijkt het aannemelijk dat het huis werd gebouwd als smederij. 

Het pand heeft een eenvoudige tuitgevel met vlechtingen van metselwerk. In de 19de eeuw werd de houten onderpui vervangen door metselwerk en werden de vensters en voordeur gewijzigd. 

De smederij bevindt zich in het voorste deel van het pand. De begane grond is hier 4.40 meter hoog met daarboven direct de zolder. Het is aannemelijk dat er een gedeeltelijke insteekvloer aanwezig was. In het midden bevindt zich het smidsvuur op een gemetselde verhoging. Achter de grote rookkap en het gemetselde rookkanaal is een kleine hangkamer waarop verschillende aanjagers voor het vuur staan opgesteld.

Meer informatie over Museumsmederij De Hoefhamer

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 313-315.

Elburg Smedestraat 22 Rozemarijnsteeg 14 2