Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Rotterdamsekaai 1

4331 GM Middelburg, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1964
Bouwjaar
1594
Middelburg Rotterdamsekaai 1 hele gevel

Het huis ‘De Vier Heemskinderen' werd rond 1594 gebouwd in de zogenaamde ‘Nieuwstad', de 16de-eeuwse stadsuitbreiding van Middelburg.

Het werd gebouwd op de plek van een oude stadspoort. Waarschijnlijk heeft het huis een bedrijfsfunctie gehad, met een ingang om de hoek in de Schuitvlotstraat. Toen het pand werd aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser was het in gebruik als viswinkel, met in het achterhuis een opslag voor bouwmaterialen.


In 1837 werd de voorgevel in de huidige toestand gebracht. Daarbij werden de trapgevels aan de Rotterdamse Kaai en de Schuitvlotstraat verwijderd. Onder de pleisterlaag zijn echter nog restanten van de oude voorgevel aanwezig.

De gevel aan de Schuitvlotstraat is niet bepleisterd en geeft een indruk van het oorspronkelijke 16de-eeuwse huis. De rode baksteen is horizontaal geleed met platte banden en waterlijsten van natuursteen. 

Belangrijke onderdelen van het 17de-eeuwse interieur zijn nog aanwezig, zoals balklagen met moer- en kinderbinten en sleutelstukken met een eenvoudig profiel. Op de verdieping is de kamer met uitzicht over de kade het meest voornaam. De balklaag was oorspronkelijk voorzien van een sjabloonschildering. De begane grond bestaat uit één ruimte. Hier is een plafondbetimmering en schouwpartij van omstreeks 1800 bewaard gebleven. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 166-171.