Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Balk Raadhuisstraat 11 1

Raadhuisstraat 11

8561 BG Balk, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1793
Balk, Raadhuisstraat 11

Boterkoopman Hans Ygrams bouwde dit huis in 1793 op de plek van een ouder huis. Het pand is voorzien van een fraaie klokgevel met gebeeldhouwde aanzetstukken en topafdekking. Het familiewapen met daarin een afbeelding van botertonnen refereert aan de boterhandel. De voordeur heeft een fraai gesneden bovenlicht. Voor het huis ligt een oude hardstenen stoep met stoeppalen en smeedijzeren kettingen. 

De indeling van het huis wordt gekenmerkt door niveauverschillen. Het lange woonhuis is in de lengte ingedeeld in drie compartimenten. Deze indeling kwam vaak voor in lange woonhuizen in Friesland. De voorkamer bevindt zich op straatniveau, de kamers daarachter liggen 60 cm lager en zijn verdeeld over twee niveaus. Uniek is het houten gewelf dat de kamer aan de voorzijde van de zolder overspant. 

Balk, Raadhuisstraat 11

Het interieur bevat nog veel elementen uit de bouwtijd. In de voorkamer op de begane grond is een marmeren schoorsteenmantel bewaard gebleven in Lodewijk XVI stijl. In deze kamer is tevens een bedsteewand aanwezig, die is voorzien van snijwerk in Lodewijk XV en Lodewijk XVI vormen, een kenmerk van de Friese houtsnijkunst aan het einde van de 18de eeuw. 

In het souterrain is een gedeelte van een bedsteewand bewaard met decoraties in Lodewijk XV (Rococo) stijl. In de ruimtes in het souterrain (waarschijnlijk de oude keuken en voorraadkelder) zijn de wanden voorzien van tegels met bloemdecoraties.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 155-158.