Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Raadhuisplein 13

8801 KX Franeker, Friesland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1966
Bouwjaar
1734

Dit huis is het kleinste huis aan de Voorstraat in Franeker. Doordat het eerste huis aan deze straat ver naar achteren doorloopt heeft het geen eigen erf. Het heeft een bijzondere klokgevel met een gebroken fronton met een vrouwenbuste.

De gevel is geïnspireerd op de Lodewijk XIV stijl. De gebeeldhouwde cartouche vermeldt het jaartal 1734 en de initialen C.G.M. Vermoedelijk verwijzen deze naar de toenmalige bewoonster, de weduwe van Ate Pieters Wijnia.Het huis werd vooral bewoond door middenstanders. In 1969 bevond het huis zich in een dermate vervallen staat dat tijdens de restauratie de voorgevel grotendeels gereconstrueerd moest worden. Als uitgangspunt voor de reconstructie werd de 18de-eeuwse situatie genomen.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 124-125.

Franeker Raadhuisplein 13