Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Prinsengracht 1001
Amsterdam, Prinsengracht 1001

Prinsengracht 999

1017 KM Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1986
Bouwjaar
1680
Amsterdam Prinsengracht 999

In 1680 werd hier naast een bestaand woonhuis en ververij een pakhuis gebouwd. Het pand heeft door de eeuwen heen haar functie altijd behouden. Het is 15 meter diep en er zijn 4 vloeren van zware grenenhouten balken. De begane grond en eerste verdieping zijn in 1991 verbouwd tot restaurant. Op de lagen daarboven is de oude pakhuistoestand geheel bewaard gebleven met op zolder het oude hijsrad. 

De gevel van het pakhuis heeft op iedere verdieping halfronde hijsluiken met boogvormige vensters aan weerszijden. De gevel wordt afgesloten met een tuit met gemetselde rollagen. Tijdens de restauratie werden de hijsluiken uiteengenomen, hersteld en herplaatst. Omdat het pakhuis bij het naastgelegen woonhuis behoorde, werd rond 1754 op het erf van beide panden een tuin met een tuinhuis aangelegd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 335-338.