Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Prinsengracht 997
Amsterdam, Prinsengracht 997

Prinsengracht 997

1017 KM Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1986
Bouwjaar
1750
Amsterdam Prinsengracht 997

Dit huis aan de Prinsengracht werd rond 1671 gebouwd in het gedeelte van de grachtengordel dat in 1658 was aangelegd. Het gebied tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht, de Weteringbuurt, werd in die periode bebouwd met wevershuisjes en andere textielbedrijven. In 1671 vestigde Jan van Beaumont op de plek van Prinsengracht 997 en 999 twee ververijen.

Prinsengracht 997 kwam in 1754 in handen van Johannes Hanlo. Hij verbouwde de begane grond tot woonhuis, de verdiepingen bleven in gebruik als opslag. De gang werd gedecoreerd in Rococo of Lodewijk XV-stijl. Ook liet hij de tuinkamer verfraaien met een houten sierplafond en marmeren schoorsteenmantel.
Eind 19de eeuw werd de gevel aangepast. Een deel van het dak werd toen vernieuwd en de huidige lijstgevel kwam daarbij tot stand. 


Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II, Amsterdam, pp. 335-338.