Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Haag - Piet Heinstraat 2-4
Den Haag - Piet Heinstraat 2-4

Piet Heinstraat 2B

2518 CJ Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2016
Bouwjaar
1900
Den Haag, Piet Heinstraat 2-4

De Piet Heinstraat werd rond 1875 aangelegd als een van de eerste straten in het Zeeheldenkwartier. De grond werd in de jaren zeventig van de 19de eeuw bebouwd met twee winkel-woonhuizen en drie hofjeswoningen. Nog geen dertig jaar later, toen het perceel in handen kwam van meubelmaker Rochus Tuyt, werd het geheel weer afgebroken.

Na afbraak werd in 1900 in opdracht van de familie Tuyt een ontwerp gemaakt voor nieuwbouw door architect Klaas Stoffels (1857-1921). Stoffels was werkzaam in Den Haag en werd vooral bekend door zijn ontwerpen voor doopsgezinde kerken, waaronder de Paleiskerk in Den Haag en de Doopsgezinde Kerk in Middelburg. Hij ontwierp een pand met geheel gespiegelde plattegrond met twee winkelruimtes en twee bovenwoningen. De ingangen werden centraal gegroepeerd in een portaaltje. De woningen bestonden uit drie woonlagen en waren onder andere voorzien van kamers-en-suite, twee kabinetjes en een badkamer, voor die tijd relatief modern. 

Na het overlijden van Rochus Tuyt werd het pand in eigendom gesplitst. Nummer 2b-4 kwam in het bezit van zijn dochter Cornelia Tuyt en nummer 6-8 in handen van haar zus Gerardina Frederika de Zwaan-Tuyt. Na haar overlijden schonk Cornelia haar bezit aan haar neef Jan Hendrik van Dalen, die het na zijn overlijden naliet aan zijn nichtje Geertruida van Dalen. Het pand bleef in de verhuur. De winkelruimte werd lange tijd gehuurd door Niels de Veye, groothandelaar in levensmiddelen. Het bedrijf De Veye bestaat nog steeds en levert traiteur- en patisserie-gerechten. 

Den Haag, Piet Heinstraat 2-4

De bovenwoning (nummer 4), is in het verleden gesplitst in twee appartementen maar heeft veel van haar oorspronkelijke afwerking behouden zoals stucplafonds en kamers-en-suite. 

Tijdens de restauratie werd een zeldzaam houten plafond in art nouveau-vormen gevonden, waarvan er geen ander voorbeeld bekend is. De winkelruimte zal in in oorspronkelijke staat worden hersteld en verhuurd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 98 (2016), pp. 60-85 en Huizen in Nederland (2018) 116, 228, 331-334.