Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Oude Rijksweg 264

7954 DR Rouveen, ZH

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1800

Deze kleine dwarsdeelboerderij in Rouveen-Staphorst herbergt door haar authenticiteit een schat aan gegevens over het traditionele leven op het platteland van Overijssel. De boerderij, tot de overdracht aan de Vereniging altijd in het bezit van dezelfde familie, is sinds haar bouw in 1908 nauwelijks gewijzigd. 
Het betreft een zogenaamde dwarsdeelboerderij, met het woongedeelte en de schuur onder één doorlopend rieten dak. De voorgevel en een gedeelte van de zijgevels zijn opgetrokken in baksteen, de schuur is van hout en heeft een beplanking van gepotdekselde delen. De boerderij heeft een driebeukige constructie met eenvoudige ankerbalkgebinten. Deze zijn waarschijnlijk hergebruikt en afkomstig van een oudere boerderij.

De woning van de boerderij bestaat uit één ruimte, waarin werd geleefd, gekookt en geslapen. De eenvoudige woonkamer is belegd met rode en zwarte plavuizen, de muren zijn geschilderd in okertinten met rode en groene sjabloondecoraties. Aan de voorzijde is een grote rookvang waaronder de kachel brandde. Aan de linkerzijde bevinden zich een bestede, de melkkamer en een keldertje. Aan de recherzijde is een slaapkamertje met twee bedsteden.
Achter het woongedeelte ligt de deel, met spoelplaats en de koestraat voor een vijftal koeien. Boven de woonruimte en de koestraat was een zolder waar de oogst kon worden opgeslagen. De rest van de schuur omvatte de hooitas, wagenberging en enkele hokken voor varkens en kleinvee. Achterin de schuur is een kleine ruimte die in de winter werd gebruikt als klompenmakerij. In de schuur is in 2007-2009 op zeer terughoudende wijze een moderne woning ingebouwd.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 17-19 en 90 (2008), pp. 24-25.