Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Schiedam Oude Kerkhof 5 7 9 Bagijnhof 7 2

Oude Kerkhof 5,7,9/Bagijnhof 7

3111 NT Schiedam, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2005
Bouwjaar
1755

Het pand aan het Oude Kerkhof heeft qua locatie een zeer rijke historie: nog voor 1300 werd er een Bagijnhof gesticht aan de zuidooszijde van het kerkhof. Ongeveer op de plek van het huidige pand werd de bijbehorende Bagijnenkapel gebouwd. Na de reformatie werd de kapel verbouwd tot '4 huysjes zijnde een oude bagine Capel'.

In 1755 besloot het stadsbestuur tot de bouw van een Bank van Lening op de plek van de oude kapel. Stadsarchitect Ary van Bol'Es kreeg de opdracht een ontwerp te maken. De Bank van Lening was in het pand gevestigd van 1756 tot 1879. Naast kantoorruimte, woonde de bankier er. Veel ruimte werd gebruikt voor de opslag van hem in onderpand gegeven goederen.

In 1879 besloot de gemeente het nieuwe stedelijke Gymnasium in het inmiddels leegstaande gebouw te vestigen. Het werd verbouwd zodanig dat het zes leslokalen, een lerarenkamer en een rectorkamer bevatte. In het achterhuis was de conciërgewoning. Het interieur van het Gymnasium was weinig uitbundig: 'Eenvoudig toch en bescheiden stond onze school in een afgelegen hoekje [..] en toch was deze eenvoud ons niet onaangenaam. Onze kleine lokalen hadden iets huiselijks en gezelligs'.

In 1897 verhuisde het Gymnasium wegens ruimtegebrek naar een nieuwe locatie. Nog datzelfde jaar kreeg het pand een andere bestemming: Gemeentearchief van Schiedam. Het werd daartoe opnieuw verbouwd. Ook het archief, dat er gevestigd was tot 1975, kreeg te maken met ruimtegebrek. Na een tijd van leegstand werd het gebouw in 1984 opgedeeld in een aantal kleine verhuureenheden. Een ingrijpende verbouwing maakte de oorspronkelijke structuur grotendeels onherkenbaar.

In 2005 werd het pand overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. De restauratie van 2008-2009 had als doel het historische gebouw minder zwaar te belasten, de interne structuur terug te brengen en het ernstig aangetaste casco en de overige historische onderdelen te herstellen. In het pand werden drie appartementen gerealiseerd, één per verdieping.

Voor meer informatie zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 87 (2005), pp. 9-10 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 30-31.

Schiedam Oude Kerkhof 5 7 9 Bagijnhof 7