Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Zaltbommel Oenselsestraat 50 2

Oenselsestraat 50

5301 EP Zaltbommel, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1978
Bouwjaar
1650
Zaltbommel, Oenselsestraat 50

Het gebouw links is de stal die dateert van 1863. Het voorname woonhuis is veel ouder en zal gebouwd zijn als woonhuis, zeker niet als boerderij. Het stamt uit het begin van de 17de eeuw. Zowel in- als uitwendig is het nog vrijwel ongeschonden. Vanuit het voorhuis is er een verbinding langs de binnenhaard met oorspronkelijke bedsteden, naar de achterkamer. Hier is de grote schouw nog aanwezig die aantoont dat het de belangrijkste ruimte van het huis was, gebouwd over de volle breedte van het huis.

De trapgevel heeft zijn oorspronkelijke houten onderpui. hetgeen zeer zeldzaam is. Er zijn waterlijsten aangebracht en boven de ramen zijn boogvelden met metselmozaïek. De sierlijke muurankers verfraaien het geheel.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 366-370.