Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Zaltbommel, Oenselsestraat 17
Zaltbommel, Oenselsestraat 17

Oenselsestraat 17

5301 EN Zaltbommel, Gelderland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1970
Bouwjaar
1870
Zaltbommel, Oenselsestraat 17


In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de indeling van het huis sterk gewijzigd. Toch heeft het huis grotendeels een 17de-eeuws karakter behouden. De balklagen uit deze periode zijn bewaard gebleven, met moer- en kinderbinten en consoles.

Op de hoek van de Oenselsestraat en de Maasstraat staat dit van oorsprong 17de-eeuwse pand. Aan het begin van de 20ste eeuw was hier het hotel of pension ‘De Zwaan' gevestigd. Het pand werd ook wel ‘de luis aan de ketting' genoemd.

Waarschijnlijk was het huis voorzien van een trapgevel, die rond 1800 moet zijn gesloopt. De smeedijzeren ankers bleven bij de wijziging van de gevel behouden, evenals de17de-eeuwse waterlijst. De ramen werden vergroot.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 363-365.