Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Noordeinde 10

1141 AM Monnickendam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1929
Bouwjaar
1660
Monnickendam, Noordeinde 10

'Dit is Uitendam (Uitdam) en 'Anno 1660' staat er op drie gevelstenen op de gevel. Oorspronkelijk was er waarschijnlijk een houten onderpui. De huidige stenen pui, die met een gemetselde holling op de straat aansluit, dateert uit de 19e eeuw. Verder heeft het cordonbanden, ontlastingsbogen boven de vensters en een toppilaster.
Op de verdieping heeft het huis een volledig houtskelet met muurstijlen, sleutelstukken en gebombeerde (gebolde) korbelen.

Achter het voorhuis ligt een dwarsgeplaatst achterhuis dat door een gang met het oudere pand is verbonden. 

Het huis kende tot in de eerste helft van de negentiende eeuw een voorname bewoning, Daarna volgde een periode van achteruitgang. In 1928 werd het door de Vereniging aangekocht, in 1960 startte een restauratie.