Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Zandhoek 4

Noach's Arck

Zandhoek 4, 1013 KT Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1949
Bouwjaar
1657
Amsterdam Zandhoek 4

Aan de Oostzijde van het Realeneiland staat dit huis. Dit eiland ten westen van het huidige Centraal Station maakte deel uit van de tweede stadsuitbreiding van Amsterdam (omstreeks 1612), waarbij ook het westelijk deel van de grachtengordel en de Jordaan tot stand kwamen. In dit gebied waren de meeste erven in bezit van Reynier Real. De kade werd in 1634 bestemd voor het lossen van zandschepen. Sindsdien is het bekend als Zandhoek of Zandhaven. Tussen 1657 en 1660 werden op deze plek zeven huizen opgetrokken met gezamelijke bouwmuren. Zij werden gebouwd als huurhuizen. Zandhoek 4 werd in 1658 gebouwd in opdracht van Cornelis Pietersz. 

De gevels van dit rijtje huizen werden in de 18de eeuw gemoderniseerd. Zandhoek 4 behield daarbij de oude gevelstenen met de beeltenissen van Pieter, St. Jan en Noach's Ark. De huizen werden voorzien van nieuwe toppen met beeldhouwwerk in Lodewijk XV stijl. Ook het interieur werd gemoderniseerd. In de benedenwoning van Zandhoek 4 bevindt zich een hoekkast en een binnenpui met snijwerk in deze stijl. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam pp. 215-217.