Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 15/ St Olofspoort 9
Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 15/ St Olofspoort 9

Nieuwebrugsteeg (Sint Olofspoort 9) 15

1012 AJ Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1967
Bouwjaar
1830
Amsterdam OlofspoortNieuwebrugsteeg

In 1618 kocht de schipper Jan Hermansz. Pot van de stad twee erven die waren vrijgekomen na de afbraak van de Olofspoort. Een voorwaarde bij de koop was dat de koper bij de bouw van zijn huis geen gebruik mocht maken van de oude oostmuur van de stadspoort die bij de Olofskapel hoorde. 

In de eerste helft van de 19de eeuw werd het huis verbouwd waarbij niets bewaard bleef van de oorspronkelijke 17de-eeuwse gevel. De begane grond was verdeeld in een winkel en een achterkamer. Voor 1900 was er een aparte woning op de verdieping en werd de kelder ook afzonderlijk verhuurd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 141-153.