Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 13
Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 13

Nieuwebrugsteeg 13

1012 AG Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1620
Amsterdam Nieuwebrugsteeg 13 Arjan Bronkhorst HDK 30.0115 a

Dit hoekhuis werd gebouwd op de kop van de Warmoesstraat, op de plaats van de in 1618 afgebroken Sint Olofspoort. Het werd gebouwd door de hoedenkoopman Jan Reinerts. De gevelsteen laat het interieur zien van het atelier van een hoedenmaker. Er wordt een basis van vilt gemaakt in de vorm van een kegel. De hoedenmaker maakte deze 'cloches' zelf en hiervan weer de hoeden. De tekst 'hoede kramer' onder de gevelsteen is recent gevonden. 

De typisch Amsterdamse trapgevel met geblokte bogen boven de vensters en lijsten en afdekplaten van natuursteen bleef altijd vrijwel ongeschonden bewaard. Dit was de reden dat het pand in 1918, als allereerste verwerving, werd aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. Op het moment van aankoop was het achtergelegen huis Olofspoort 4 met dit huis samengevoegd. Deze situatie is op de begane grond bewaard gebleven. 

Inwendig bevatte het huis een volledig houtskelet met muurstijlen, sleutelstukken en korbelen. Op de begane grond zijn de muurstijlen en korbelen later verwijderd. Halverwege het huis stond de oude trap, die, via een insteekje boven het woonvertrek, doorliep naar het bovenhuis. De winkelpui in 17de-eeuwse stijl werd bij de restauratie van 1932 aangebracht.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 154-159.

Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 13
Amsterdam, Nieuwebrugsteeg 13