Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Nassaulaan 16

2011 PC Haarlem, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1979
Bouwjaar
1650
Haarlem Nassaulaan 16 1

Het pand heeft een gemeenschappelijk geschiedenis met buurpand nummer 14 dat in 1612 als dubbelpand werd gebouwd. In 1653, het jaar dat de huizen werden gescheiden, kregen ze elk hun nieuwe verschijningsvorm. 

Het ontwerp van de gevel was mogelijk van de hand van de metselaar Jan Ockesz., die zelf de eigenaar was. De gevel is met een staalkaart aan bakstenen nissen en versieringen duidelijk het werk van een meester-metselaar. In de gevel is een uitmetseling van een kasteeltoren met een tekst te zien. Deze is hersteld als ‘(root)en Witsenburch'. In de geveltop is een tekst uitgespaard in het metselwerk: ‘Segt niet verwaentheid is te slecht, maar weest vermaent gij meester en knecht, an(....) (verdwenen jaartal) weet en toondt wat in u harten woondt'.

Het huis bleef in de 18de en 19de eeuw woonhuis maar kreeg wel een nieuwe indeling. Dat is op te maken uit sporen van schoorsteenravelingen in de balklagen. In 1798 had het nog zijn oorspronkelijke indeling met een onderkelderd achterhuis en turfzolder. In de 20ste-eeuw kwam er een winkel in huishoudelijke kunst. Waarschijnlijk heeft de eigenaar daarvan, de heer A. Smit een houten schoorsteenmantel en betimmeringen in 18de-eeuwse trant op de verdieping in de voorkamer geplaatst.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 200-203.