Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Molenstraat 63

1781 NK Den Helder, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1900
Den Helder Molenstraat 63 1

 

Molenstraat 63 is één van de laatste oorspronkelijke arbeidershuisjes die herinnert aan de ontwikkeling van Den Helder van vissersdorp tot marinestad. De Molenstraat ligt aan de oostelijke grens van het oude vissersdorp, in een buurtje dat tot ontwikkeling kwam na de stichting van de Rijkswerf in 1812. In de loop der tijd is de oorspronkelijke bebouwing van de straat grotendeels verdwenen. 

Het huisje werd in 1904 gemoderniseerd. De voorgevel werd voorzien van pleisterwerk in blokverband. Zeer bijzonder is het dat bij deze verbouwing getracht werd binnen de plattegrond van krap 30 meter in het vierkant, geheel de indeling te realiseren van een herenhuis van omstreeks 1900. 

Zo werden voor- en achterkamer gekoppeld door middel van dubbele deuren met geëtst glas. De gang kreeg een gemarmerde lambrisering en deuren en kozijnen met houtimitatieschildering. Dit alles is bewaard gebleven en zorgvuldig gerestaureerd. 

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 12-13.