Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Markt 2

4351 AH Veere, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1921
Bouwjaar
1600

Markt 2 behoort tot een rijtje van drie huizen tegenover het stadhuis van Veere, die allen in handen zijn van Vereniging Hendrick de Keyser. Het is het meest linkse huis, dat grenst aan de kerk. De drie huizen gaan terug op de late middeleeuwen.

Het pand dateert in zijn huidige vorm van omstreeks 1580. in de 19de eeuw was er een bakkerij gevestigd. Na 1850 werd het pand samengevoegd met de naastgelegen huizen, waarbij het dienst deed als pakhuis. In 1908 werd het huis weer van de buurpanden gescheiden.


In 1921 werd het huis door Vereniging Hendrick de Keyser aangekocht. Architect A.A. Kok maakte in 1929 een eerste restauratieplan. Het voorzag in een herstel van de kruiskozijnen en geveltrappen, maar het plan werd niet uitgevoerd. Pas na de Tweede Wereldoorlog, waarin het pakhuis werd gevorderd door de Duitsers, kon de gevel hersteld worden. In 2009 werd het huis inwendig gerestaureerd.Veere Markt 2 2

Op de begane grond en verdieping van Markt 2 zijn balklagen met moer- en kinderbinten bewaard gebleven. De sleutelstukken, uit de tweede helft van de 16de eeuw, zijn voorzien van een zogenaamd peerkraalmotief. Ook de 16de-eeuwse gevel van het huis is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Deze heeft een houten onderpui met een lage deur en twee vensters en een bovenzone met glas in lood. De stenen bovengevel rust op zeven houten consoles. Aan de linkerzijde is de bovengevel afgezet met blokken Gobertanger natuursteen, ook de waterlijst en spekbanden zijn van dit materiaal. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 226-233. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 91 (2009), pp. 31-32.

Veere Markt 2 3