Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Maria- of Kruittoren

Achter de Vest 1, 1621 GJ Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1993
Bouwjaar
1508

In 2008 vierde de Maria- of Kruittoren in Hoorn haar 500 jarig bestaan. De toren is een overblijfsel van de stadsomwalling uit 1508. Na de sloop van de verdedigingswerken diende de toren als kruitmagazijn en garnizoenswacht.

De toren werd gebouwd op het voormalige terrein van het Mariaklooster en stond met het halfronde basement in de stadsgracht. Op vijf meter hoogte bevindt zich een gemetseld rondboogfries op zware natuurstenen consoles, dat de onderbouw vormt voor een weergang met schietgaten. Het geheel is afgedekt met een leienkap die bij een restauratie in 1929 werd vernieuwd.

 

Hoorn Achter de Vest 1 Arjan Bronkhorst HDK 47.0001 a

Inwendig is de toren verdeeld in een overwelfde kelder, een grote kamer met stookplaats en een bovenvertrek (nu slaapkamer zie foto), van waaruit de weergang toegankelijk is. Aan de stadskant is het gebouw afgesloten met een platte gevel. De fraai gedetailleerde natuurstenen ingangspui doet vermoeden dat het pand ooit dienst deed als vergaderruimte of woning van een stadsfunctionaris.

De Mariatoren is één van onze vakantiehuizen.

Mariatoren Monument en Bed (foto Arjan Bronkhorst)
Mariatoren Monument en Bed (foto Arjan Bronkhorst)